Opustite se i uživajte: 5 razloga zbog kojih trudnički kilogrami i nisu tako loši

Žene se uglavnom ne raduju kilogramima koje će dobiti tokom trudnoće, međutim ti kilogrami imaju svoje pozitivne strane, a evo o čemu je reč.

Većina budućih mama nije spremna na promene koje ih očekuju u trudnoći. Uglavnom se plaše oticanja i viška kilograma, međutim, kliogrami koje ćete dobiti u trudnoći imaju i pozitivne strane.

Koliko kilograma će trudnica dodati za vreme trudnoće zavisi od njenog indeksa telesne mase ( BMI). Indeks težine pre trudoće takođe određuje koliko kilograma će žena dobijati na nedeljnom nivou. One žene koje imaju nomalan ili manji indeks, ne bi trebalo da da dobijaju više od 0.5 kilograma nedeljno. One sa prekomernom težinom dobijaće do 1 kilogram nedeljno.

Žene sa normalnim indeksom mase koji se kreće od 18.5 do 24.9, normalno je da dodaju od 11 do 15 kilograma. One sa manjim indeksom, mogu da doddaju malo vise, od 13 do 18 kilograma. Žene koje imaju višak kilograma sa indeksom između 25 i 29.5, treba da dodaju od 6 do 11 kilograma a one sa indeksom preko 30, oko 4 do 9 kilograma. Naravno ako trudnica nosi blizance, ove brojke bi trebalo da budu veće. 

Srećom, ti kilogrami nisu šok za organizam, žene ih dobijaju postepeno, pa se telo postepeno privikava.

U prvom tromesečju, žene ne bi trebalo da dobiju više od kilogram. Neke žene u ovom periodu čak i gube na težini zbog jutarnje mučnine i odbojnosti prema određenoj hrani i mirisima.

Drugo i treće tromesečje je period kada žena počne da primećuje kilograme. 

Evo 5 razloga zašto su kilogrami koje dobijete u toku trudnoće ustvari – dobri.

1. Kilogrami su važni za bebu: Bebi koja raste u stomaku su potrebni ti kilogrami kako bi porasla zrava i snažna. Žene koje se ne ugoje dovoljno u trudnoći stvaraju rizik od prevremenog porođaja i od toga da težine bebe na rođenju bude ispod prosečne. 

2. Za sve su krivi hormoni: U trudnoći hormoni podstiču žudnju za hranom i hrana ima neobičan ukus. U ovom slučaju možete okriviti hormone za razliku od situacije kada niste trudne pa je za to što niste u stanju da se odvojite od kolačića jedino kriva vaša snaga volje. 

3. Grudi izgledaju fantastično: Kako trudnoća bude napredovala, napredovaće i veličina vaših grudi. Očekivano je da grudi porastu oprilike za jedan broj, kao posledica oticanja, i ranog stvaranja mleka. 

4. Velika zadnjica neće ostati zauvek: Telo koje budete imale za vreme trudnoće neće biti večno takvo, i ova činjenica bi trebalo malo da vas oraspoloži i učini da uživate u oblinama dok ih imate. Pa zar je toliko loše imati zadnjicu kao Džej Lo.

5. Možete brzo izgubite te kilograme: Onog trenutka kada se porodite već ste izgubile 5 kilograma. U narednih nekoliko nedelja, hormoni se smiruju i gubićete još kiligrama i izbacivaćete višak tečnosti koja ja delom doprinosila većoj težini. 

Preuzeto sa: yumama.com

Share this post