Ishrana beba Dojenje po satnici ili na zahtev

Dojenje je prirodni nastavak trudnoće i predstavlja najčvršću vezu između majke i deteta do kraja života.

Sa aspekta dojenja, prva nedelja posle porođaja jeste najnapornija, ali to je ulog za budućnost, koji se i te kako isplati.

Iako budućim mamama porođaj deluje kao najteži deo, on traje samo jedan dan, a ono što sledi nakon njega, prilično je naporno. Na svet dolazi novo, divno biće ali nežno, sasvim bespomoćno, koje od prvog trenutka u potpunosti zavisi od svoje majke. Stoga je neophodno da ga ona dočeka spremno, zaštitnički. To, pre svega, znači da je sposobna da ga uspešno doji.

I tu nastaju nove brige za majke. U prvim danima, dok se upoznaju, potrebno je da beba jede kada poželi. Nekada je mleku potrebno i nekoliko dana da krene ili u početku vaše novorođenče ne zna da povuče, i iz tog razloga bebu treba stavljati na grudi češće. 

Kada prvi period navikavanja prođe, majke se susreću sa mnoštvom različitih informacija i saveta u vezi sa dojenjem, a jedno do glavnih je da li da bebi uspostavljaju rutinu, ili da bebu, i do kada, doje na zahtev?

Dojenje na 2 do 3 sata

Do pre samo nekoliko godina majke su savetovane da je najvažnije da bebi uspostave ritam, da bebu treba da doje na 2 do 3 sata, i ne duže od pola sata na obe dojke, da mu je to dovoljno i da je tako lakše organizovati vreme, a tako i izbeći zbrku i paniku koja može da nastane.

Najvažnija stvar na koju se treba fokusirati jeste koliko puta dnevno vaša beba sisa i tako ne može doći do zabune i da se pitate da li je beba gladna. 

Većina malih beba traži da sisa najmanje 8 do 12 puta svakog dana, ali mnogi roditelji smatraju da to znači da njihova beba treba da se doji na svaka 2 do 3 sata. Jedan od saveta je i da majka vodi dnevnik dojenja.

Bebe vole rutinu, tako se osećaju bezbeno i sigurno jer su naučile da predvide šta će se sledeće desiti, i zbog toga su spokojne. 

U proces uspostavljanja rutine spada i spavanje, gde se takođe javljaju sporna pitanja oko toga, da li treba bebu buditi kako bi sisala.

Bebu koja je teža od tri kilograma, tokom prvog meseca života treba buditi danju samo ako spava duže od četiri sata, a noću je ne buditi uopšte. Bebu lakšu od tri kilograma treba buditi na tri sata, pa i češće – ako treba i danju i noću, dok ne pređe težinu od tri kilograma. U principu, broj podoja u toku 24 časa nije bitan ako dete lepo napreduje, ali ne bi trebalo da bude manje od sedam podoja u prvom mesecu.

Foto:Shutterstock

Dojenje na zahtev

Međutim, poslednja preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se beba do šestog meseca samo doji i to “na zahtev”, odnosno svaki put kada je beba budna, plačna ili nervozna, majka treba da joj ponudi dojku. Tek nakon šestog meseca, bebi treba uvoditi čvrstu hranu, a dojenje se savetuje do druge godine života.

Podoji bi trebali da budu “na bebin zahtev”, uvek kada beba traži i danju i noću, takođe Svetska zdravstvena organizacija ističe da je potrebno izbegavati flašice i cucle (varalice).

Vaša beba može biti gladnija u toku jednog podoja nego što je u toku drugog, tako da ako beba nekada sisa brže ili sporije nije razlog za brigu. I to što beba ponekad sisa samo na jednoj dojci, a nekad želi preći i na drugu dojku je takođe normalno.

Dojite bebu sa prvim znacima gladi: ako je budna, ako sisa ruku, mrda ustima ili očima, proteže se… Beba je stimulator dojenja, zato je što češće stavljajte na grudi, jer svako popijeno mleko stimuliše stvaranje novog. Osim toga, njoj treba vaša dojka i kao uteha.

tekst i slike su preuzete sa portala: www.yumama.com

Više pročitajte u knjizi: SVESNO MAJČINSTVO 

Share this post