Kako uspešno započeti dojenje

Uplašene da neće imati dovoljno mleka za svoju bebu, mlade mame pokušavaju da same ubrzaju proces laktacije, često praveći greške.

Mnoge mame očekuju da im se uspostavi laktacija odmah po porođaju. Kod nekih mleko zaista krene već posle par sati, ali kod nekih tek posle par dana. Ukoliko u porodilištu niste dobili sve potrebne informacije o uspešnom početku dojenja, evo saveta naše saradnice, babice Snežane Petrović.

Kada se očekuje nadolaženje mleka?

Nadolaženje mleka je individualno, može da krene par sati ili par dana posle porođaja. Priprema za dojenje kreće od druge polovine trudnoće. Grudi otežaju, pa mora da se nosi grudnjak – pamučni, koji će ovlaš da pridržava dojke. Posle tuširanja – peškirom, grubljom stranom, treba posušiti bradavice. Tako će se ispupčiti, ako su uvučene, i očvrsnuti. Pred porođaj može da se pojavi kolostrum (prvo mleko). Ne treba ga cediti, već samo održavati higijenu grudi.

Da li mama treba da podstiče nadolaženje mleka (na primer, uzimanjem tečnosti, stavljanjem toplih obloga, i slično)?

Par sati posle porođaja, bebu treba staviti na grudi – to je najbolji način da krene laktacija. Beba će to najbolje da uradi. Grudi masirajte nežnim pokretima, izmlazajte ih pre svakog podoja. Tako ćete razmekšati prostor oko areole, gde su nabrekli mlečni kanali, a bradavica će se ispupčiti i beba će je lakše uhvatiti. Posle podoja, ponovo ispraznite grudi.

Ako, pak, nemate mleka, preporučuje se stavljanje tople obloge, ali ne duže od petnaestak minuta, i to neposredno pre podoja. Tako će se raširiti mlečni kanali, a mleko će nadoći. Ali, u ovoj situaciji grudi morate dobro da ispraznite! Najbolje bi bilo da imate pomoć nekog stručnog lica, ili žene koja ima iskustva u dojenju. Takođe, možete da konzumirate više tečnosti: tople napitke, supe, čorbe, čaj za dojilje. 

Ukoliko nadođe mleko, šta tačno žena treba da radi, a da ne dođe do pojave problema?

Treba redovno da praznite dojke, stavljate hladne obloge po petnaestak minuta i, naravno, bebu redovno dojite. Posle podoja, grudi ispraznite i nastavite sa hladnim oblogama. Smanjite unos toplih napitaka. Pijte vodu tek da ugasite žeđ.

Kako sprečiti pojavu ragada? Koji su rani simptomi ragada?

Nega grudi je jako važna i u trudnoći, a posebno u periodu dojenja. Bebu stavljajte na dojku koja je pripremljena za dojenje, jer će tako lakše da uhvati bradavicu. Podoj ne treba prolongirati, dovoljno je da beba sisa efektivno trideset minuta. Tako nećete doći u situaciju da “gricka” bradavicu i da se pojave ragade. Posle podoja, bradavice namažite mlekom i osušite na vazduhu. Stavite grudnjak do sledećeg podoja. Ako beba ne hvata lepo bradavicu, glocka je, cokće dok sisa – to znači da nije dobro uhvatila dojku i da će da ošteti bradavicu. Ponovite postupak, dok ne uhvati lepo dojku. Ragade ćete prepoznati tako što se bradavica crveni, a njena nežna koža puca, što je veoma bolno pri dojenju. Ovo su znaci da morate da obratite više pažnje na negu grudi.

Kako sprečiti pojavu mastitisa? Kako se prepoznaje mastitis u ranoj fazi?

Mastitis se javlja kod žena koje imaju hiperlaktaciju. U tom slučaju, grudi treba redovno prazniti, stavljati hladne obloge i redukovati unos tečnosti dok se ne uspostavi ravnoteža. Prepoznaćete ga tako što kreće crvenilo dojke, koja je bolna, nabrekla i vrela. Ponekad skoči i temperatura.

Šta ako mleko nije nadošlo ni posle dva- tri dana? Šta da radi žena i čime da hrani bebu u tom periodu?

U početku, bebi je dovoljno veoma malo kolostruma za podoj. Važno je da bebu stavljate na dojku redovno, to će da pospeši dojenje. Porodilja treba da uzima dosta tečnosti, posebno toplih napitaka. Mleko će nadoći. Beba se retko dohranjuje, isključivo posle podoja, i to adaptiranim mlekom, koje se daje kašičicom.

tekst i slika preuzeti sa portala yumama.com

Share this post