NEGA TELA U TRUDNOĆI

Da li smem da idem kod manikira i pedikira?

Naravno, obradujte sebe manikirom i pedikirom, nema potrebe da se toga odričete tokom trudnoće. U kasnijoj trudnoći pedikir će se možda pokazati čak neophodnim jer vam možda neće biti lako sami da dohvatite svoja stopala.  
Postavljanje veštačkih noktiju nije zabranjeno, ali je pitanje da li su vam neophodni, pošto u ovom periodu i vaši nokti rastu brže nego što je to inače uobičajeno. Dugački i veštački nokti vam neće biti potrebni kad se beba rodi jer nećete moći da je adekvatno negujete.

Da li smem da se depiliram voskom?

Naravno da smete da se depilirate voskom čak je vosak bolja opcija nego hemijski preparati. Naravno, budite oprezni kad se depilirate toplim voskom da on ne bude vreo kako se ne bi opekli.

Čini mi se da mi je koža sada drugačija, kako da se negujem?

Nemojte koristiti lekove ni kreme protiv akni, jer oni mogu da budu štetni.

Nekada se kvalitet kože tokom trudnoće može izmeniti i koža postati suvlja ili masnija nego što je bila pre trudnoće. Ako ste primetili neke izmene na kožu pokušajte da smanjite upotrebu sapuna i da dosadašnje kozmetičke preparate koje ste koristili za negu kože zamenite nekim drugim. Nemojte koristiti lekove ni kreme protiv akni, jer oni mogu da budu štetni.

Da li smem da se masiram tokom trudnoće?

Posle masaže bolje ćete spavati i bićete manje napeti, pa je možete upražnjavati kada god želite.

Masaža je odličan način za opuštanje i tokom trudnoće veoma prija. Sem toga, pomaže u oslobađanju toksičnih materija, što smanjuje umor. Masažom ćete smanjiti oticanje i grčeve. Posebno dobro utiče na smanjenje tegoba u predelu vrata i donjeg dela kičme, otklanja glavobolju i poboljšava cirkulaciju. Posle masaže bolje ćete spavati i bićete manje napeti, pa je možete upražnjavati kada god želite. Ono na šta bi bilo dobro da obratite pažnju je da ne koristite suviše aromatična ulja, jer vam mogu smetati i da ne provodite dugo vremena na leđima. 
Aromatična ulja koja je dobro koristiti prilikom masaže trudnice su ulje kamilice, limuna, lavande, ruže, geranijuma i sandalovine, a treba izbegavati ruzmarin, majčinu dušicu, bosiljak i majoran. Izbegavajte pritisak na stomak, a neka masaža počne od stopala, pokretima na gore. Slobodno idite na profesionalnu masažu mada ne bi bilo loše da se i budući tata lati posla.

Da li smem da idem u saunu?

Povećavanje telesne temperature tokom trudnoće može da ugrozi bebu, naročito tokom rane trudnoće. Ovaj problem može posebno da utiče na razvoj bebine lobanje i kičme. Upotreba saune u trudnoći, dakle, nije preporučljiva.

Da li je kupanje u toploj vodi dozvoljeno?

Veoma tople kupke povećavaju telesnu temperaturu. Ukoliko baš ne možete da ih se odreknete i da ih zamenite tuširanjem, nemojte sedeti u kadi duže od deset minuta. Dok sedate u kadu činite to postepeno i gledajte da vam gornji deo tela i ruke budu iznad vode kako bi na taj način mogli da se rashlađujete.

tekst preuzet sa portala: www.bebac.com

Više pročitajte u knjizi: SVESNO MAJČINSTVO 

Share this post