Dojenje posle carskog reza

Dojenje nakon carskor reza je moguće!

Stvaranje mleka u dojkama nakon carskog reza je jednako kao nakon vaginalnog porođaja.

Na nadolazak mleka utiču dve stvari: hormonski podsticaj nakon izlaska posteljice (bez obzira na način porođaja) i podsticanje redovnim podojima. E tu je caka! Majke koje se porode carskim rezom su, najčešće bez razloga, danima odvojene od svoje bebe. U nedostatku redovne stimulacije podojima, a poznato je da je potrebno da beba u celom prvom mesecu ima 8-12 ili više podoja u 24 sata, dolazi do nešto kasnijeg nadolaska mleka.  

U zavisnosti od anestezije koja je primenjena za vreme operacije majka može da doji bebu u operacionoj sali (uz spinalnu ili epiduralnu anesteziju) ili tek u sobi. Ukoliko je operacija rađena u totalnoj (opštoj) anesteziji majka će biti ošamućena i pospana neko vreme posle operacije. Podoji su mogući onog trenutka kada majka oseća da anestezija počinje da popusta. U to vreme količina anestetika koja se nalazi u majčinom telu ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na bebu.

Pokušajte da postignete dogovor sa lekarom oko toga da se bebi ne daje adaptirano mleko ili voda već da vam se redovno donosi na podoj. Da sa lekarom odnosno doktorom jer nažalost neke od sestara u porodilištima (svaka čast izuzecima) rade kako im je lakše, a lakše je bebi dati flašicu nego pomoći oko uspostavljanja dojenja, a doktor bi trebao da vodi računa o tome da vaša beba dobija najbolje moguće.

Lekovi (antibiotici, analgetici…) koji se koriste u porodilištu su skoro uvek kompatibilni sa dojenjem tako da možete da se opustite i dojite bebu od prvog dana. Izuzetni su slučajevi kada majka mora da prima posebnu terapiju uz koju se ne preporučuje dojenje. Čak i tada je moguće bebu hraniti mlekom druge majke dok traje terapija. Samo u slučajevima kada je opravdano da majka ne može dojiti svoje dete tada se koristi adaptirano mleko. Naravno pričajte na tu temu sa dežurnim doktorom ukoliko ste imalo zabrinuti.

PS. Nemojte da vas začudi što se bol u donjem delu stomaka pojača za vreme podoja, to je normalna pojava jer se materica za vreme podoja grči i vraća u svoju staru veličinu. Isto ovo bi vas čekalo i da ste se porodile prirodnim putem. Za vreme podoja zbog kontrakcija pojačaće se i izbacivanje sukrvice iz vagine. Sve je to normalan proces posle porođaja.

U prvih nekoliko dana  u Vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj jer u sebi sadrži jako veliku količinu antitela. Zbog svog bogatstva u antitelima koji štite bebu kolostrum je poznat i pod nazivom “prva vakcina”.

Nemojte da mislite da ga nema ili da ga nema dovoljno. Radi se o maloj ali izuzetno važnoj količini. Baš zbog toga dojite uvek kada možete da bi ga beba izvukla. Ova mala količina pre nadolaženja mleka je takođe velika prednost i za bebu i za mamu jer se i beba i mama uče kako da se nameste za podoj kako da beba lepo obuhvati dojku ustima da bi se izbegle ranice na bradavicama zbog nepravilnog položaja. Sve se to vežba i uči dan, dva, tri ili koliko je već potrebno telu da pokrene proizvodnju prelaznog mleka koje će beba dobijati u prvim danima i nedeljama dok ne krene takozvano zrelo mleko.

Položaji za dojenje

Eksperimentišite sa položajima dok ne nađete onaj u kom vam je udobno a da je beba pravilno postavljena na dojku. Nije jednostavno namestiti se za podoj kada imate jake bolove od reza i još uz to infuziju prikačenu u ruku ali znajte da je dojenje moguće.

(Ja sam prosla kroz 3 carska reza. Moje iskustvo je sledece: Posle prvog carskog sam dojila maltene svo vreme svoju bebu ležeći, čak i kasnije kada je bio velika beba. Jednostavno mi je tako bilo najudobnije, osim kada smo bili tamo gde kreveta nije bilo. Drugo i treće dete sam dojila ležeci samo prva dva dana po operaciji, a posle toga uglavnom sedeći. Jeste da je bolelo dosta dok se ne postavim u sedeći polozaj ali čim bi sela sve bi bilo sasvim zadovoljavajuće.)

Znam da je to jako teško ali pokušajte da insistirate na pomoći u porodilištu da vam pomognu da se namestite i da vam prinesu bebu. Imate pravo na njihovu pomoć! Nemojte dozvoliti sebi da trpite vi ili beba zbog nečijeg pretrpanog rasporeda ili jednostavno zlovolje.

Dužina boravka u porodilištu

Uobičajno vreme koje majka i beba ostaju u bolnici posle carskog reza je 4-7 dana. Ukoliko su i beba i mama dobrog zdravstvenog stanja nema razloga da ostaju duže od ovoga.

A kod kuće…?

Ono sto je jako bitno je da osigurate svaku moguću pomoć kod kuće. Biće vam potrebna pomoć oko svakodnevnih KUĆNIH poslova. Kuvanje, pospremanje, čišćenje… Vreme posle porodjaja je VAŠE vreme koje MORATE da provodite sa vasom bebom, a ne sa šerpama i loncima.

Pripremila: Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje

Preuzeto sa: superbeba.com

Više pročitajte u knjizi: SVESNO MAJČINSTVO 

Share this post